Tekil Mesaj gösterimi

HEDEF 500 FİLM
Alt 08-12-2008, 11:45 AM   #1 (permalink)
snemadelisi
Daimi Üye
 
snemadelisi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
snemadelisi şuanda Offline
Üyelik tarihi: Jul 2008
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 1.222
Rep Seviyesi: snemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond repute
snemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond reputesnemadelisi has a reputation beyond repute
Rep Puanı: 238018493
Rep Gücü: 4760609
Post HEDEF 500 FİLM

HEDEF 500 FİLM
Kişisel arşivimdeki 1950–1990 yılarına ait, bu forumda henüz paylaşılmamış tüm filmleri; en eski tarihlilerden en yeniye doğru sırayla upload edip paylaşacağım.

Sanırım bu forumda paylaşılmamış benim elimde 500 kadar film var.

Bu filmlerin yüklenilmesinin 3–5 ay süreceğini tahmin ediyorum.

Bu filmlerin çok az bir bölümü tarafımdan dijital ortama aktarılmıştır. Bu işe başlayalı o kadar zaman oldu ki hangilerinin bana ait olduğunu bile unuttum.

Bu filmlerin bir kısmını arkadaşlarımdan doğrudan aldım. Büyük bir kısmını ise internetten indirdim. Filmleri indirdiğim linklerin büyük bir bölümü bugün ölmüş durumda. Bu filmlerin hangi kaynaktan edindiğime dair herhangi bir kayıt tutmadım.

Orijinal dosyaların kimler tarafından oluşturulduğu artık meçhul. Bazı dosyalarının adları da kayıt sırasında değişime uğradı. Dosyaların diğer özellikleri (boyutu, çözünülürlüğü, parlaklığı v.b.) hiçbir değişime uğramadı.

Filmlerin tanıtım bölümünde film dosyasının video ve ses kodeksleri, çözünürlük gibi bütün özelliklerini belirteceğim. Her filmin caps edilmiş görüntüleri de yer alacak.

Bütün bu özelliklerin belirtilmesi forum kuralları gereği zaten yapılıyor. Bunu tekrar vurgulama gereğini duydum, çünkü bu özellikleri inceleyen arkadaşlarımız bin bir emekle hazırladığı kendi üretimlerinin [veya çocuğunun] kendisinden habersiz, ismi bile zikredilmeden klonlandığını ve dağıtıldığını görünce üzülebilir hatta öfkelenebilirler.

Bu arkadaşlarımız kendi ürünleri olduğunu düşündükleri filmler için mesaj atabilirler. Sanırım forum yöneticileri bu uygulamaya bir şey demezler. Gerçi bu metanın kime ait olduğunu belirleyecek bazı dijital imzalar bulansa da DNA testi gibi bir yöntem geliştirmek zor görünüyor.

Doğrusu dijital ortama aktaran şimdi adları meçhul arkadaşlarımızı üzersem şimdiden özür dilerim. Bu meçhul arkadaşlara çok müteşekkirim. Onların emeklerini takdir ediyor, saygıyla yad ediyorum.

Tabii bu filmlerin asıl sahibi filmi yaratan yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu, kameran, ışıkçı ve diğer emeği geçenler olduğunu da unutmamalıyız. Ülkemizde telif haklarının zamanında uygulanmaması nedeniyle 1990 öncesi bu filmler üzerindeki mülkiyet kaybolmuş ve filmler anonim hale gelmiştir. Mülkiyet haklarını ellerinde tutamadıkları bu filmlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri de saygıyla anma gereğini duyuyorum.

Bütün bunları yaparken telif haklarına ve emeğe saygı göstermeliyiz. Yeni çıkan telif hakkı taşıyan ürünleri karşılığını vererek almalıyız ki bunlar yeniden üretilebilsin.

Arşivleme geleneğimizin çok kötü olduğu günümüzde, bu filmleri ortaya çıkarıp, korumanın bir insanlık görevi, gelecek nesillere bırakılacak önemli bir miras olduğunu düşünüyorum.

Eski filmlerin resmi sahibi bulunamadığından, ticari bir çıkar gütmeden bunları arşivlemenin, dağıtmanın hırsızlık olmadığını düşünüyorum.

Filmlerle ilgili bilgiler Agâh ÖZGÜÇ’ün: “Kronolojik Türk Sinema Tarihi” kitabından alındı. İnternette bulamadığım bazı film afişlerini de Türker İNANOĞLU’nun “5555 Afişle Türk Sineması” kitabından taradım. Onlara da müteşekkirim.

Burada ki amacım sadece paylaşmak, duygusal(!) değil.

Saygılarımla.

BİR HIRSIZIN ABUK SABUK SAVUNMASINI OKUDUNUZ.!

ROBIN HOOD DA BAŞKALARINDAN ALIYOR, BİR KISMINI KULLANIYOR GERİYE KANLARI DA İHTİYACI OLANLARA DAĞITIYORDU. AMA YAPTIĞI YİNE DE HIRSIZLIKTI


SUNACAĞIM FİLMLERİN GÜNCELLENMİŞ LİSTESİNİ Upload Edilecek Filmler BÖLÜMÜNDE BULABİLİRSİNİZ

Konu snemadelisi tarafından (08-13-2008 Saat 12:41 PM ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla