Tekil Mesaj gösterimi

Sinemanın hafızasını kaybettik....
Alt 10-08-2016, 07:29 PM   #1 (permalink)
medy
Moderator
 
medy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
medy şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 4.482
Rep Seviyesi: medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
Rep Puanı: 705451596
Rep Gücü: 14109405
Unhappy Sinemanın hafızasını kaybettik....

'Türk Sinemasının Yaşayan Tarihi' Giovanni Scognamillo Hayatını Kaybetti.

İstanbullu yazar ve sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo hayatını kaybetti. 'Beyoğlu kontu' ve 'sinemanın hafızası' olarak tanınan Scognamillo 87 yaşındaydı.



‘Sinemanın hafızası’ olarak anılan Levanten yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen Giovanni Scognamillo, 87 yaşında hayatını kaybetti.

Scognamillo, İstanbullu Rum bir anneyle İstanbul doğumlu İtalyan babanın tek çocuğu olarak 25 Nisan 1929’da İstanbul’da doğdu. Beyoğlu’ndaki Elhamra Sineması’nın müdürü olan babası Leone Scognamillo sayesinde sinemayla tanıştı. İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra 1948 yılında yabancı basın kuruluşlarında sinema yazıları yazarak profesyonelliğe adım attı. 1948-61 yıllarında başta İtalyan, Fransız, ABD, Norveç basını olmak üzere yabancı dergi ve gazetelerde birçok yazısı çıktı. Daha sonra 1961’de Akşam Gazetesi’nde sinema eleştirileri yazmaya başladı. Akşam’la başladığı Türk basınındaki sinema yazarlığını Yön, Sinema 65, Ulusal Sinema, Yedinci Sanat, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Bravo, Video-Sinema, Beyaz Perde, TV’de Yedi Gün gibi gazete ve dergilerde sürdürdü.

Bir süre Erler Film ve Ulusal Televizyon’da danışmanlık ve çevirmenlik görevlerini de üstlenen Scognamillo ilk iki kitabını 1965’te Agah Özgüç’le birlikte yazdı. Bu kitapların adları ‘1965 Sinema Yıllığı’ ve ‘Türk Sinemasında Kadın ve Seks’ti. 1973’te yazdığı ‘Türk Sinemasında 6 Yönetmen’ kitabıyla birlikte bugüne kadar 40’ın üzerinde kitap yazmış onlarca kitabı da Türkçeye çevirmiştir.

60 yıldır sinema, fantastik edebiyatı, bilim kurgu, korku edebiyatı ve okkültizm üzerine kitaplar ve yazılar yazan Giovanni Scognamillo 1997-1999 arasında dört sayısı çıkan Nostromo bilimkurgu dergisinin de editörlüğünü yapmıştır.

"Yeşilçam'dan Önce", "Yeşilçam'dan Sonra", "Dünya Sinema Sanayii", "Türk Sinema Tarihi", "İstanbul Gizemleri", "Fantastik Türk Sineması", "Mumyanın Mezarı" ve "Doğu ve Batı Kaynaklarına Göre Büyü" gibi eserleri okuyucuyla buluşturan yazar, 8. Uluslararası Ankara Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Katkı Ödülü, 19. İstanbul Film Festivali'nde ise "Sinema Onur Ödülü"ne layık görüldü.

2006’da ‘Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo’ adında belgeseli de yapılan Scognamillo, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Türk Sineması” dersleri vermişti. (Kaynak: Vikipedi)
__________________

"asil olunmaz asil doğulur"
  Alıntı ile Cevapla