Yeşilçam - Beyazperde - Nostalji Sinema - Siyah Beyaz - Renkli - Türk Filmleri


  
Geri git   Yeşilçam - Beyazperde - Nostalji Sinema - Siyah Beyaz - Renkli - Türk Filmleri > XviDHeaven'a Hoş Geldiniz > Duyurular

Duyurular

Usta yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti.

Cevapla
Görüntüleme: 3066 - Cevaplar: 0  
LinkBack Seçenekler Stil

Usta yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti.
Alt 10-17-2015, 02:39 AM   #1 (permalink)
Moderator
 
medy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
medy şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 4.482
Rep Seviyesi: medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
Rep Puanı: 705451596
Rep Gücü: 14109404
Unhappy Usta yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti.



Türk Sineması'nın kilometre taşlarından, yönetmen Memduh Ün Bodrum'da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Geçtiğimiz yıl 11 Kasım'dan buyana Bodrum'daki bir hastanede yoğun bakım servisinde kalan Memduh Ün, bu sabah saat 10.15 sıralarında hayatını kaybetti. Hayat Arkadaşı Fatma Girik'in hemen hastaneye koştuğu, büyük üzüntü yaşadığı öğrenildi.



HALA İNANAMIYORUM

95 yaşındaki usta yönetmen Kasım ayından beri yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı akciğerlerinde sıvı birikmesi, yüksek tansiyon nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu. Usta yönetmeni bir an olsun yalnız bırakmayan, 9 aydır hastanede yanı başında bekleyen hayat arkadaşı Fatma Girik ‘’ O benim her şeyimdi. 56 yıllık hayat arkadaşımdı. Ben ailemden çok onunla birlikteydim. Hala inanamıyorum. Kendimi son günlerinde onsuzluğa alıştırmaya çalışıyordum ama mümkün olmadığını anladım.’’ diyebildi. 95 yaşındaki yönetmenin vefatının ardından Yeşilçam sanatçıları ve emektarları ise Girik’i tek tek arayarak taziyelerini bildirdi.

MEMDUH ÜN'ÜN ARDINDAN DOSTLARI NE DEDİ

Cüneyt Arkın

Türk Sinemasını var edenlerden biriydi Memduh Ağabey. Sinema onun her şeyiydi, annesiydi, babasıydı, sevgilisiydi, eşiydi, çocuğuydu, dostuydu, arkadaşıydı... O kuşak için sinema her şeydi. Memduh ağabeyde bu kuşağın başında geliyordu.

Türkan Şoray

Sinema bir değerini daha kaybetti. Memduh Ün sinemanın temel taşlarından biriydi. Maalesef ki onu da yitirdik. Sevgili arkadaşım Fatma Girik’in acısını yürekten paylaşıyorum.

Selda Alkor

Sonbaharı sevmemeye başladım artık. Büyük isimler tek tek veda ediyorlar.. Memduh Ün, Türk Sineması için çok değerli, kendine has tarzı olan yönetmenlerden biriydi. Yanında çok değerli bir arkadaşımız Fatma Girik vardı, hastalık sürecinde de hep yanındaydı..Sinema dünyası çok büyük bir değerini kaybetti, onunla çalışmaktan her zaman onur duydum. Kalbimizde yaşamaya devam edecek büyük isimlerden Memduh Ün.

Hülya Koçyiğit

Memduh Ün Türk Sinemasının dilini oluşturan kurucularından. Yönetmen, aktör, senarist, yapımcı ve öğretmen... Ardında çok değerli eserler bıraktı ve ömrü boyunca yeni sinemacıların yetişmesine emek verdi. Şimdi aramızdan ayrılırken hepimizde emeği ve hatıraları olan bu büyük sanatçıyı saygıyla ve sevgiyle anıyorum. Onun hayat arkadaşı ve her şeyi olan canım arkadaşım Fatma Girik’e Allah’tan sabır ve metanet güç diliyorum. Türk sinemasının ve sevenlerin başımız sağ olsun.

Selma Güneri

Sinemanın kurucularından büyük usta, Türk Sineması'na büyük yapıtlar kazandırmış çok değerli hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Gözleri güzel, kendi güzel, vefalı eş ve Türk Sinemasının büyük oyuncusu çok sevdiğim değerli dostum Fatma Girik'e ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Türk Sinemasının başı sağ olsun.


Filiz Akın

Aksi görünüşünün ardında pamuk gibi bir kalbi vardı. Sinemada bir akım yaratmak istedi. Hiçbir zaman yeri doldurulmayacak. Fatma'nın, Memduh Bey'i çok sevenlerin başı sağolsun.

Perihan Savaş

Memduh Ün, Türk Sinemasının en önemli değer taşlarından biriydi. Kendisine çok saygı duyardım. Türk Sineması için büyük bir kayıp. Fatma Girik'e de sabırlar diliyorum

Hale Soygazi

Türk Sineması’nın çok değerli bir ismi, prodüktör ve yönetmendi. Memduh Ün sinemamızın temel taşlarından biridir. Türk Sineması’nın başı sağ olsun. Fatma Girik’in acısını paylaşıyorum, sabırlar diliyorum.

MEMDUH ÜN KİMDİR?

Yönetmen, yapımcı, senarist, oyuncu.Yeşilçam’ın en başarılı yönetmenlerinden biridir. Aktör olarak adım attığı sinema kariyeri, yönetmenliğini yaptığı birçok başarılı yapımla devam etmiştir. Geniş filmografisinde Üç Arkadaş(1958), Ateşten Damla (1960), Kırık Çanaklar (1961) ve Kaçak (1982) gibi önemli filmler bulunan Ün, 41 filmde oyuncu olarak görev almış, 75 filme yönetmen olarak imzasını atmış, 121 filmin yapımcılığını üstlenmiş ve 33 filmin senaristliğini yapmıştır. Melodram ve polisiye türünde Türk sinemasının en başarılı örneklerini vermiştir.
14 Mart 1920’de İstanbul’da dünyaya geldi. Türkiye’nin tarihi sınavı olan Kurtuluş Savaşı yıllarında çocukluğu geçen Ün, bu zorlu dönemde mücadele dolu günler geçirdi. Vefa Lisesi’nde öğrenim görürken ailesine yardım etmek zorunda olduğu için birçok farklı işte çalışmak zorunda kalmıştı. Ün, maddi yetersizlikler nedeniyle üniversite hayaline veda etmek üzereyken, fakülte yurdu tarafından kabul edilince tıp eğitimine başladı. Ancak futbola olan düşkünlüğüyle tanınan Ün, dersleriyle yeterince ilgilenmiyordu. Durum böyle olunca tıp fakültesindeki eğitimini üçüncü sınıfta 1943 yılında noktalayan Ün, profesyonel olarak futbol oynamaya başlamıştı. Beşiktaş forması giyiyordu ve takımının şampiyonluk kazanmasında büyük rolü olmuştu.

1946 yılında Adana’da yedek subay olarak yaptığı askerlik döneminden sonra İstanbul’a döndüğü 1947 senesinde elektrik idaresinde memur olarak çalışmaya başladı. Türkiye’deki sinema sektörü, finansal koşullar nedeniyle pek parlak durumda değildi. Senede 10 filmin ancak çekilebildiği bu dönemde, Hürrem Erman’ın Damga isimli filminde oynamak üzere bir aktör aranıyordu. Şehir tiyatrolarındaki aktörler oldukça yüksek ücretler talep ettikleri için bu rol, jön tipine uygunluğu sebebiyle Memduh Ün’e verildi. Oyuncu olarak sinemaya adım attığında memur olduğu için Turhan Ün takma adını kullanan Ün, prodüktörlük yapıyor ve senaryo yazıyordu. 1951 yılında Arşavir Alyanak'la birlikte Yakut Film Şirketi’ni kuran Ün, 1955’te ilk filmi için kamera arkasındaydı: Yetim Yavrular. Muhterem Nur ve Eşref Kolçak gibi dönemin önemli isimleriyle çalıştığı bu filmiyle adından söz ettiren Ün, 60’lı yıllara kadar birçok başarılı yapıma imza attı. Melodram ve polisiye türünde Türk sinemasının en iyi örneklerini veren yönetmen, en verimli yıllarını yaşıyordu. O dönem yaptığı filmlerle birçok yönetmene ilham vermişti ve sinemanın gelişimi için oldukça önemli bir isim olmuştu.

1960 yılında Ölüm Peşimizde isimli filmi için Fatma Girik’le çalışan Ün, aktrise aşık oldu ve ikilinin uzun soluklu birliktelikleri başladı. Bir yıl sonra ise Türk Filmleri Yarışması’nda Kırık Çanaklar isimli filmiyle En İyi Yönetmen ödülünün sahibi oldu. Başarılarını pekiştiren diğer bir ödül de 1966’da geldi. 3. Antalya Film Şenliği’nde Namusum İçin isimli filmiyle ikinci kez En İyi Yönetmen ödülünü kazanıyordu. Ün, yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık dışında oyuncu olarak da birçok farklı filmde rol alıyordu. 70’li yıllarda yapımcılığa ağırlık vermeye başlayan yönetmen, deneyimli bir isim olmuştu ve Uğur ismindeki kendi film şirketiyle çalışmalarına devam ediyordu. Halit Refiğ, Feyzi Tuna, Ülkü Erakalın ve Tunç Başaran gibi önemli ustaları da yetiştirmiş olan Ün, hem çektiği filmler hem de Türk sinemasına olan katkılarıyla önemli bir kariyerin sahibi oldu.

Memduh Ün, 1990 yılında çektiği Bütün Kapılar Kapalıydı isimli filmiyle Antalya Film Festivali’nde en iyi kurgu dalında aldığı ödülle birlikte jüri özel ödülünün de sahibi oldu.

1998 yılında Antalya Film Festivali’nde yaşam boyu onur ödülünü kazanan usta yönetmen, uzunca bir süre film çekmedi. Tunç Başaran’ın Ülkü Tamer’in bir hikayesinden yola çıkarak geliştirdiği ve Sulhi Dölek’in senaryosunu yazdığı Büyülü Fener ve Sinema Bir Mucizedir filmleriyle sinemaya geri dönen yönetmen, sağlık sorunları nedeniyle filmlere devam edemedi.

Memduh Ün ,1994 yılından 2009 yılına kadar 15 yıl Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde uygulamalı montaj dersleri vermiştir.

Memduh Ün, 1949’da Cahide Şen ile evlendi. Halihazırda resmen onunla evlidir ve 2 çocuk sahibidir. ancak boşanmadı ve 1959 yılından beridir de Sinema Sanatçısı Fatma Girik'le birliktedir ve Bodrum'da evlerinde yaşamaktadırlar.

11 Kasım 2014 tarihinden bu yana Bodrum'da Acıbadem Hastanesi yoğun bakım servisinde kalan Memduh Ün 16 Ekim 2015 tarihinde saat 10.15'de hayatını kaybetti.

ÖDÜLLERİ
1966 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yönetmen Ödülü, Namusum İçin
1969 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi 3. Film Ödülü, İnsanlar Yaşadıkça
3. Ankara Film Şenliği, 1990, İkinci Film, Bütün Kapılar Kapalıydı
3. Ankara Film Şenliği, 1990, En İyi Kurgu Bütün Kapılar Kapalıydı
27. Antalya Film Şenliği, 1990, Jüri Özel Ödülü
35. Antalya Film Şenliği, 1998, Yaşam Boyu Onur Ödülü
Türk Filmleri Yarışması, 1961, En İyi Yönetmen Kırık Çanaklar

FİLMOGRAFİ
OYUNCU OLARAK

Sinema Bir Mucizedir - 2005
Düş Gezginleri - 1992
Gün Ortasında Karanlık - 1990
Vazife Uğruna - 1986
Garip-1986
Kahreden Gençlik - 1985
Dağınık Yatak - 1984
Çarıklı Milyoner - 1983
Yaşamak Seninle Güzel - 1982
Gülsüm Ana - 1982
Zübük - 1980
Orta Direk Şaban
Vah Başımıza Gelenler - 1979
Köşe Kapmaca - 1979
Bekçiler Kralı - 1979
Derdim Dünyadan Büyük - 1978
Cemil Dönüyor - 1977
Yıkılmayan Adam - 1977
Delicesine - 1976
İki Arkadaş - 1976
Feryat - 1972
Umutsuzlar - 1971
İnsanlar Yaşadıkça - 1969
Canın Cehenneme - 1965
Kırık Hayatlar - 1965
İstanbul'un Kızları - 1964
Ayşecik Yavru Melek - 1962
Ölüm Perdesi - 1960
Namus Uğruna - 1960
Ölüm Peşimizde - 1960
Ana Hasreti / Dertli Ana - 1958
Yetim Ömer - 1957
Zeynebin Aşkı / Güllü Fatma - 1957
Ana Hasreti - 1956
Günahkar Baba - 1955
Öp Babanın Elini - 1955
Yetim Yavrular - 1955
Yaban Kız - 1954
Uç Baba Torik - 1953
Aşk Izdırabtır - 1953
Onu Ben Öldürdüm - 1952
Hayat Acıları / Gülnaz - 1951
Karadeniz Postası - 1949
Damga - 1948

FİLMLERİ (YÖNETMEN)

Sinema Bir Mucizedir / Büyülü Fener - 2005
Yer Çekimli Aşklar - 1995
Zıkkımın Kökü - 1992
Bütün Kapılar Kapalıydı - 1990
Gün Ortasında Karanlık - 1990
Gönül Dostları - 1987
Garip - 1986
Postacı - 1984
Gülsüm Ana - 1982
Kaçak - 1982
Kanlı Nigar - 1981
Devlet Kuşu - 1980
Cevriyem - 1978
Bir Tanem - 1977
Cellat - 1975
Ağrı Dağı Efsanesi - 1975
Kadınım - 1975
Yaralı - 1973
Gönülden Yaralılar - 1973
Toprak Ana - 1973
Murat İle Nazlı - 1972
Para - 1972
Sezercik Aslan Parçası - 1972
Üç Arkadaş - 1971
Kara Peçe - 1970
Büyük Yemin - 1969
İnsanlar Yaşadıkça - 1969
İlk ve Son - 1968
Vuruldum Bu Kıza - 1968
Zilli Nazife - 1967
Son Gece - 1967
Aslan Yürekli Kabadayı - 1967
Yaprak Dökümü - 1967
Fakir Çocuklar - 1966
Aslan Pençesi - 1966
Altın Çocuk - 1966
Vahşi Sevda - 1966
Namusum İçin - 1965
Yıldız Tepe - 1965
Dağ Başını Duman Almış - 1964
Öp Annemin Elini - 1964
Ağaçlar Ayakta Ölür - 1964
Halk Çocuğu - 1964
Kanun Karşısında - 1964
Kırk Küçük Anne - 1964
Çapkın Kız - 1963
Yavaş Gel Güzelim - 1963
Bire On Vardı - 1963
Kısmetin En Güzeli - 1962
Üç Tekerlekli Bisiklet - 1962
Akasyalar Açarken - 1962
Belalı Torun - 1962
Güneş Doğmasın - 1961
Avare Mustafa - 1961
Boş Yuva - 1961
Mahallenin Sevgilisi - 1960
Ölüm Peşimizde - 1960
Ateşten Damla - 1960
Ayşecik - 1960
Bir Serseri - 1960
Kırık Çanaklar - 1960
Murada Ereceğiz - 1958
Çoban Kızı - 1958
Üç Arkadaş - 1958
Ayşe'nin Çilesi - 1958
Zeynebin Aşkı / Güllü Fatma - 1957
Yetim Ömer - 1957
Zeynep'ın İntikamı - 1956
Piç / Kahpe Dünya - 1956
Ana Hasreti - 1956
Düşman Aşıklar - 1955
Öp Babanın Elini - 1955
Yetim Yavrular - 1955
__________________

"asil olunmaz asil doğulur"
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Bayan Oyuncuların Resmi Web Siteleri   (alfabetik sıra ile) Bay Oyuncuların Resmi Web Siteleri   (alfabetik sıra ile)


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:43 AM .

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.1.0