Yeşilçam - Beyazperde - Nostalji Sinema - Siyah Beyaz - Renkli - Türk Filmleri


  
Geri git   Yeşilçam - Beyazperde - Nostalji Sinema - Siyah Beyaz - Renkli - Türk Filmleri > Görsel Paylaşımlar > Belgeseller, Fragmanlar, Afişler

Belgeseller, Fragmanlar, Afişler
Türk Sinema Belgeselleri , Fragmanları , Film Afişleri ve Söyleşiler...

Funda (1943) Kerime Nadir Azrak

Cevapla
Görüntüleme: 6295 - Cevaplar: 4  
LinkBack Seçenekler Stil

Funda (1943) Kerime Nadir Azrak
Alt 06-18-2009, 10:47 PM   #1 (permalink)
Normal Üye
 
aliveli şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2009
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 22
Rep Seviyesi: aliveli is on a distinguished road
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 0
Post Funda (1943) Kerime Nadir Azrak

Bu yazının konusu olan şarkıyla tanışmam, plak koleksiyoncusu bir arkadaşımın “dinle çok seveceksin bu şarkıyı” diyerek göndermesi ile oldu. Bora Dinletir’den Funda. Şarkıyı duyduğum an sevdim ve hemen “en sevdiklerim” listesinde yerini aldı. Funda tam bir film şarkısıydı ama bir filmde kullanılıp kullanılmadığına dair bir fikrim yoktu henüz. Bağlantıyı, Kerime Nadir romanlarını okumaya başladığımda fark ettim. Funda romanını okuduğumda filmi hatırladım. Şarkı filmde var mıydı bilemiyordum. Eski filmlere ulaşabilmek konusunda tek çare, sadece televizyonda “filme denk gelmek“ olduğu için, bu sorunun cevabını öğrenmem da pek kolay olmadı.
Metin Bükey’e ait şarkı Bora Dinletir’in Televizyon Plak’dan çıkan kırkbeşliğinde yer alıyor. Maalesef plak harici herhangi bir kaydına ulaşmak mümkün değil.
Kerime Nadir’in 1941 yılında yazdığı roman, İnkılap Kitapevi’nden çıkan on beşinci baskının(1987) arka sayfasında yazdığı gibi “Kırlardaki funda kadar saf ve temiz bir aşkın hikayesidir. Onun meyvasına da bu adı verdiler”
Roman’ın hikayesi kısaca şöyle : Fehiman kendisinden yaşça büyük akrabası Vedat’a çocukluğundan beri aşıktır. Vedat ise Fehiman’ı küçük bir akraba kızı olarak görmektedir henüz. Geçirdiği kaza sonucunda ayaklarını kaybeden Vedat’a Fehiman derin bir sevgiyle bakıcılık yapmaktadır. Gezintiye çıktıkları bir gün şu konuşma geçer aralarında:

“Yumuşak saçları Vedat’ın dudaklarına sürünüyordu. Genç adam belli etmeden biraz daha eğildi ve derin nefes çekerek bu saçların kokusunu ciğerlerine sindirdi. Fehiman bu hareketi fark etmişti. Başını kaldırarak Vedat’ın gözlerine baktı:
- Saçlarım ne kokuyor Vedat?..
Genç adam gülümseyerek birdenbire:
- Funda!.. dedi
Fehiman bu cevabı garip bulmuştu:
- Funda nasıl kokar?..
- Tertemiz, kendine has özellikler taşıyan bir bahar gibi!..
- Benim saçlarım böyle mi kokuyor?..
- Evet yavrum!.. Funda kadar saf ve temiz!..” (Syf 40)


Vedat, Fehiman’a olan aşkını Süha’nın Fehiman ile evlenmek istemesinden sonra fark eder. Evlenirler bir çocukları olur. Vedat, en yakın dostu Nizamettin’e yazdığı mektubunda çocuklarından şöyle bahseder:
” Oğlumun adı Funda’dır. Şu bildiğimiz, dağlarda, kayalıklar arasında biten funda!.. Ama o benim için sadece bir dağ süsü değildir. O, tabiatın en temiz, en saf ve en has ziynetidir. Onun kokusu, yabancı kokular karışmaış, yaradılışının bekaretini muhafaza etmiş, el sürülmemiş bir bahar sembolüdür. Ben bu kokuyu karımın saçlarından ciğerlerimde doldururum ve dünyada en temiz, en lekesiz şeyleri fundaya benzetirim…” (Syf:57)

Fehiman ile Vedat’ın aşk hikayesi, Süha’nın Fehiman’a olan hastalıklı aşkı nedeniyle bozulur. Süha’nın vicdan azabı duyup her şeyi itiraf etmesine kadar geçen sürede yaşananlar tam anlamıyla bir ıztırapdır herkes için. Kitabın bahsettiğim basımında, arka sayfasında şu alıntı yer almaktadır:

“Küçük Funda kollarını annesinin boynuna doluyor, pembe dudakları ile onun yüzünü, gerdanını ve saçlarını öpüyordu. Bu öpüşler genç kadına Vedat’ın tatlı nefesini hatırlatıyordu.İşte p büyük aşktan ona kalan şu küçük varlıktı… Birde bir yığın ıztırap!...”

Kerime Nadir’in , Samanyolu , Dert Bende , Seven Ne Yapmaz , Hıçkırık gibi pek çok romanı filme çekildi. Funda ise yazarın, sinemaya iki kez uyarlanmış romanı. Mehmet Dinler’in yönetmenliğini yaptığı 1968 yapımı filmin başrollerinde Kartal Tibet, Hülya Koçyiğit, Salih Güney ve Ömercik oynuyor. Filmin müzikleri Metin Bükey’e ait ve yazıya konu olan şarkı filmde Suat Sayın tarafından seslendiriliyor. Film ilk kez 1958 yılında Nişan Hançer yönetmenliğinde çekilmiş. Oyuncular Muhterem Nur, Kenan Pars, Ahmet Mekin ve Zeynep Değirmencioğlu. Müzikler ise Kadri Şençalar’a ait. Şimdilerde “Bir Yeşilçam Hatırası” adıyla yayımlanan birkaç film hariç eski filmlere ulaşmak nerdeyse imkansız! Aynı eserden, iki ayrı senarist tarafından uyarlanan iki film arasında fark var mı bilemiyorum. Tek bildiğim romanda Funda erkek olduğu halde ilk filmde kız, ikinci filmde erkek olarak canlandırıldığı!

Fehiman ile Vedat arasında geçen, romandan alıntı yaptığım konuşmanın, filmde ki karşılığı ise şu şekilde:
- Vedat -Biliyor musun funda kokuyor saçların
- Fehiman -Funda bir dağ çiçeğidir değil mi?
- Vedat -Evet yavrum senin gibi!
- Fehiman -Hırçın ve kaba olduğumu söylemek istiyorsunuz herhalde
- Vedat -Hayır hayır !... Funda gibi saf ve temizsin, bir bahar sembolüsün sen.. iç açıcı bir yaz güneşisin
- Fehiman -Sizin yanınızda öyleyim. Ayrılınca kara kış kadar soğuk , güz kadar hüzünlüyüm

Bahsettiğim gibi şarkıya ulaşmak maalesef pek mümkün değil. Eğer evinizde hala bir pikabınız varsa Bora Dinletir’e ait kırkbeşlik internette çeşitli müzayede sitelerinde satılıyor. Romana ise ulaşmak mümkün. Eski basımlar için biraz sahaf gezmeniz gerekebilir ama Selim İleri’nin editörlüğünde Kerime Nadir’in pek çok eseri Doğan Kitap tarafından yeniden yayımlandı. Film ise aynı şekilde maalesef piyasada bulunamıyor. Ya televizyonda denk geleceksiniz ya da internette video sitelerinden izleyeceksiniz! Umarım , bir gün hepsi kolayca ulaşılabilir olur!


Konu http://www.meldaercelikcan.com/?p=160 sitesinden ALINTIDIR......

Konu medy tarafından (06-19-2009 Saat 02:25 AM ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla

Alt 06-19-2009, 02:20 AM   #2 (permalink)
Moderator
 
medy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
medy şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2008
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 4.482
Rep Seviyesi: medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
medy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond reputemedy has a reputation beyond repute
Rep Puanı: 705451596
Rep Gücü: 14109405
Standart



Kerime Nadir Azrak (1917 - 1984)

Cumhuriyet dönemi roman yazarlarından olan Kerime Nadir Azrak, 1917 yılında İstanbul’da doğdu. Mısır Kadısı Şebinkarahisar’lı Hattat Zade Yahya Reşit Efendi'nin torunu Maliyeci Nadir Arzak’ın kızıdır. İlk ve orta öğrenimini çeşitli okullarda tamamlayan Azrak, o tarihte Bebek'te bulunan Saint Joseph Fransız Kız Lisesi’nden mezun oldu. Yazın hayatına Servet-i Fünun, Uyanış ve Yarımay dergilerinde yayımladığı şiir ve hikâyelerle başladı. Bazı yazıları da Aydabir, Yedigün ve Hayat gibi mecmualarda çıktı.

Daha çok romanları ile tanınan Kerime Nadir Azrak, sayıları elli'ye yaklaşan romanlar yazdı ve bu yazdığı bu romanların bir kısmı da film senaryosu haline getirildi ve sinemaya uyarlandı. Romanlarının konularını karşılık görmeyen veya kavuşamayan aşıklar teşkil eden Kerime Nadir, 1984’de 67 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Eserlerinden bazıları

Roman

Yeşil Işıklar (1937),
Hıçkırık (1938),
Günah Bende Mi? (1939),
Seven Ne Yapmaz? (1940),
Samanyolu (1941),
Funda (1943),
Gelinlik Kız (1943),
Aşka Tövbe (1945),
Uykusuz Geceler (1945),
Balayı (1946),
Kahkaha (1946),
Solan Ümit (1946),
Ormandan Yapraklar (1948),
Aşk Rüyası ( 1949),
Posta Güvercini (1950),
Ruh Gurbetinde (1953),
Pervane (1955),
Esir Kuş (1957),
Kırık Hayat (1957),
Sonbahar (1958),
Aşk Bekliyor (1959),
Gümüş Selvi (1960),
Karar Gecesi (1973).
Kalp Yarası
Bir Çatı Altında
Aşk Fısıltıları
Aşk Hasreti
Bir Aşkın Romanı
Boş Yuva
Dehşet Gecesi
Dert Bende
Geciken Müjde
Gönül Hırsızı
Güller ve dikenler
Gümüş Selvi
Kaderin Sırrı
Kırık Hayat
O Gün Gelecek mi?
Romancının Dünyası
Saadet Tacı
Sisli Hatıralar
Son Hıçkırık
Suçlu
Suya Düşen Hayal
Zambaklar Açarken

Hikaye

Mücrim (1943)

****************************

FUNDA


İLK ÇEVRİM 1958

Funda (1958)





Yönetmen ve Senaryo : Nişan Hançer (Kerime Nadir'in aynı adlı romanından)
Görüntü Yönetmeni : Memduh Yükman, Şevket Kıymaz
Oyuncular : Muhterem Nur, Kenan Pars, Ahmet Mekin, Zeynep Değirmencioğlu, Handan Adalı, Hikmet Serçe
Yapımevi (şirket) : Ozon Biraderler
Konu : Aynı kızı seven iki gencin maceralı öyküsü.

***********************

FUNDA

İKİNCİ ÇEVRİM 1968

Funda (1968)






Funda (1968)
Hülya Koçyiğit - Kartal Tibet
Yönetmen: Mehmet Dinler
Senaryo: Erdoğan Tünaş
Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Kartal Tibet, Suzan Avcı, Salih Güney, Ömercik
Konu: Avrupa'da geçirdiği bir kaza sonucu ayakları sakat kalan hariciyeci Kenan'la, karısı Fehiman'ın acılı öyküsü.

Film Müziği Sözleri

Funda (Suat Sayın)

Unutmak mümkün değil Yıllarca kalbimdesin
Seni çılgınca severim söyle bana nerdesin
Kalbimde açılmış gül gibisin sen benim ilk sevgimsin

Funda kalbimi yaktın
Beni yalnız bıraktın

Ömrümce senden başka Kimseye gülemedim
Senden başka güzele asla gönül vermedim
Hasretim ümidim hep gülecek Gözyaşlarım dinecek

Funda sensin bana eş
Aşkıma doğan güneş..

Not: Film Müziği Filmde SUAT SAYIN Tarafından söylenmiştir....

Bu müziği Bora Dinletir 'den dinlemek için........ http://www.meldaercelikcan.com/?p=160
__________________

"asil olunmaz asil doğulur"

Konu medy tarafından (06-19-2009 Saat 02:37 AM ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla

Alt 06-20-2009, 11:47 PM   #3 (permalink)
Normal Üye
 
desepticus şuanda Offline
Üyelik tarihi: Apr 2009
Bulunduğu yer: ankara
Mesajlar: 10
Rep Seviyesi: desepticus is on a distinguished road
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 0
Standart

burnu her zaman havada ama bu havalılık şımarıklık anlamında değil de sinemasal boyutta bir görüntüdür.(muhterem nur) teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla

Alt 06-25-2009, 11:42 PM   #4 (permalink)
Normal Üye
 
savran - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
savran şuanda Offline
Üyelik tarihi: Jun 2009
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 93
Rep Seviyesi: savran is on a distinguished road
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 185
Standart

ikinci versiyon izlemiştim ikiside güzel filmdi klasik bi yaptı
  Alıntı ile Cevapla

Alt 07-01-2009, 12:57 AM   #5 (permalink)
Normal Üye
 
aliveli şuanda Offline
Üyelik tarihi: May 2009
Bulunduğu yer: istanbul
Mesajlar: 22
Rep Seviyesi: aliveli is on a distinguished road
Rep Puanı: 10
Rep Gücü: 0
Standart

yazı için "Konu http://www.meldaercelikcan.com/?p=160 sitesinden ALINTIDIR......" ibaresi konmuş.
Yazı alıntı değildir bizzat o sitedeki yazıların hepsi bana aittir.
daha önce sitenize üyeydim kuralları bilmediğim için iki ayrı user açmaktan dolayı yasaklandım. hiç bir şekilde sitenizden indirdiğim filmleri başka bir yerde yaymadım. hatta filmlerin buldukça orjinallerini alırım. maalesef pek çoğuna piyasada ulaşmak mümkün değil o nedenle sitenize üyeyim. şimdi 3.bir isimle girdiğimi itiraf ettiğime göre büyük ihtimalle yeniden yasaklanırım. ama en azından kendi yazdığım yazıyı korumak ve sahiplenmek zorundayım. ayrıca yazı için kaynak gösterdiğiniz için çok çok teşekkür ederim.

her şeye rağmen yasağımın kalması en büyük dileğim. Teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Bayan Oyuncuların Resmi Web Siteleri   (alfabetik sıra ile) Bay Oyuncuların Resmi Web Siteleri   (alfabetik sıra ile)


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 12:50 AM .

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
LinkBacks Enabled by vBSEO 3.1.0